Szerda
2019-10-16
6:27 PM
Belépés
Naptár
«  Október 2019  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Wing Tsun Pápa

Stílusról

A Stílus

A Wing Tsun Kung Fu a többi Kung Fu stílushoz hasonlóan, Kínából ered. A Wing Tsunt körülbelül 300 éve alapította egy Shaolin apáca, aki a Shaolin Kung Fu erőre épülő harcmodorát teljesen átalakította: az erő, illetve a testtömeg helyett a logikára és a technikára helyezte a hangsúlyt.

Ez az új stílus már nem állatok mozdulatait utánozta, hanem az emberi anatómia figyelembe vételével lett megalkotva. A stílus alapítója, Ng Mui, mivel már nem volt fiatal és erős sem, egy új harci rendszert kellett kidolgoznia, amellyel egy gyengébb embernek is esélye van egy nagyobb és erősebb támadóval szemben.

A Shaolin mozdulatokat leegyszerűsítette, rövidebb és gyorsabb mozdulatokkal helyettesítette a széles támadásokat.  A mély állás helyett magasabb állást alkalmazott, amelyből könnyebb elmozdulni, a súlypont levitelével viszont mégis nagyon stabil marad. Az új stílusba csakis érzékeny célpontok elleni mély rúgások kerültek bele, amelyek bármilyen körülmények között gyorsan és hatékonyan kivitelezhetőek. A blokkolásokat elvezetésekkel helyettesítette, hogy a támadó erejét fel tudja használni az ellentámadásokhoz. Ez a stílus ekkor még névtelen volt, mára viszont már világszerte ismertté vált: több, mint 60 országban oktatják és több százezer lelkes követője van.


A stílus egyik mottója az, hogy mindenkinél van erősebb, így nem a fizikai erőre támaszkodik, hanem a kicsiszolt technikára, amit egy gyengébb ember is végre tud hajtani. Nem igényel különösebb hajlékonyságot sem, így korra és nemre való tekintet nélkül bárki elsajátíthatja. Csak egyszerű és az önvédelemben jól hasznosítható mozdulatokat tartalmaz, így viszonylag könnyen elsajátítható.

 A Wing Tsun viszont nem csupán harcról és önvédelemről szól, hanem az önkifejezésről, a személyiségfejlesztésről és az önmegvalósításról is. Mint bármely más művészettel, a Wing Tsunnal is lehet az a célunk, hogy megismerjük önmagunkat, saját korlátainkat, és hogy kialakíthassuk a saját testi-lelki harmóniánkat.

            Ez persze csak kemény munkával és sok lemondással érhető el, ami a nevében is benne rejlik: a Kung Fu jelentése Kemény Munka. A Kung Fu gyakorlása során nem csak a testünket edzük, hanem a lelkünket is: a sok gyakorlás során nagyobb magabiztosságra, kitartásra és állóképességre is szert tehetünk.

A tréningek során fejlődik a koncentrációs képesség, a kondíció, a tűrőképesség és a mozgáskoordináció is. A fizikai képességek fejlesztésén és egy egészséges életfilozófia elsajátításán kívül a gyakorlók logikája és memóriája is fejlődik Az erköcsi nevelés segítségével pedig a tanuló elsajátítja az önfegyelmet, a társai és a mestere iránti tiszteletet és a türelmet is. A Wing Tsun tréningeken elsajátított elveket és tanításokat a diákok nem csak gyakorlás közben, hanem a mindennapi életben is alkalmazni tudják, így ezek egyfajta útmutatóvá is válhatnak számukra.