Szerda
2019-10-16
5:12 PM
Belépés
Naptár
«  Október 2019  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Mentett bejegyzések
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Wing Tsun Pápa

Tananyag

Formagyakorlatok:

Siu Nim Tau - A kis gondolat útja

Ez a formagyakorlat az alaptechnikák leltára. Megtanít a helyes állásra, a térdek közötti összetartó erő kifejlesztésére, és az alaptechnikák (pl. egyenes ökölütés, egyenes tenyérütés, tan-sau, gaun-sau, pak-sau, bong sau) pontos végrehajtására.

Chum Kiu - Hídkeresés, karkeresés

A második formagyakorlat a védekezés elsajátítására helyezi a hangsúlyt. Ebben a formagyakorlatban már szerepelnek lépések (lat-bo, hau-bo), fordulások és rúgások (egyenes, oldalsó és ferdedöfő rúgás), így a Chum Kiu a több támadó elleni harc elemeit is tartalmazza. A Chum Kiu elnevezésnek három jelentése van: hidat keresünk köztünk és az ellenfél között, a saját karjaink (hidaink) helyes pozícióját keressük, illetve ez a forma képez hidat az els és a harmadik formagyakorlat között. 

Biu Tze - Repülő ujjak

A Biu Tze a mesterek formagyakorlata, a hangsúly a támadáson van (könyökütés, kézélcsapás, döfés, duplaütés, főnixszem ütés). Rengeteg olyan technikát tartalmaz, amellyel egy vesztes szituációból is sikeresen kovácsolhatunk előnyt. Technikái egyszerűek és a legváratlanabb szögekből érkeznek, hogy az ellenfél támadását még csírájában elfojthassák. A Siu Nim Tau-val és a Chum Kiu-val ellentétben, melyek három részre vannak felosztva, a Biu Tze nyolc részből áll.

 Fabábuk


A Wing Tsun rendszerében négy fabábu szerepel, a Saam Sing Chong (Három csillag bábu), a Mui Fa Chong (Szilvavirág cölöpök), a Muk Yan Chong (bábunak használt cölöp) és a Kwun Chong (hosszúrúd fabábu). A Muk Yan Chong-on végrehajtható gyakorlatok száztizenhat pontból állnak, azaz száztizenhat koppanást hallhatunk a gyakorlásuk során. A fabábun történő gyakorlás fejleszti ki azt a robbanékony erőt, melyet az ütések, és a különféle rúgások során kamatoztathat a gyakorló, így a kezdők számára is hasznos gyakorolni a fabábun.

Chi Sau - Tapadós kezek

A Wing Tsun Chi Sau a bőrérzékelést, a tapadást és az ellenfél kezeitől való elszakadást gyakoroltatja be. A Chi Sau a bőrreflexet fejleszti, így a gyakorlók gondolkodás nélkül, automatikusan tudnak majd reagálni a különféle ütésekre; sokkal gyorsabban, mintha a szemükre hagyatkoznának.

A Chi-sau gyakorlását a Chi Dan Sau (félkarú tapadás) elsajátítása elozi meg. A Chi Sau alapját a Poon Sau (átönto kezek) képezi, majd ezt követi a tanítási programban a Woon Sau (cserélo kezek), Kuo Sau (követo kezek), Nuk Sau (kilengo kezek) és Lat Sau (szabad kezek). A Chi Sau a kezek érzékelésének kifejlesztésére szolgál, a Chi Gerk (tapadós lábak), pedig a lábak ügyességét fejleszti: ez is hasonló elven működik.

Fegyverek

Look Dim Boon Kwun (hat és fél pontos hosszúrúd technika)

A Wing Tsun Kung Fu-ban két fegyver technikáinak elsajátítása szerepel: a hosszúboté és a kantoni pillangókéseké..

A technikák és koncepciók a pusztakezes küzdelemben használt technikákhoz és elvekhez hasonlítanak: a Shaolin mozdulatokat lerövidítették, egyszerűbbé és hatékonyabbá tették: a Wing Tsun rúdban célratörő, rövid döfések és szűk íven végrehajtandó védések vannak.